Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Πείραμα αναδεικνύει πόσο εύκολα παρασυρόμαστε από τις διατροφικές συνήθειες των άλλων



Αμερικανοί ψυχολόγοι κατάφεραν να τεκμηριώσουν επιστημονικά αυτό που και εκ πείρας διαπιστώνουμε. Ότι δηλαδή πολλές φορές παρασυρόμαστε από τις επιλογές της παρέας και το σωματικό ΒΑΡΟΣ των συνδαιτυμόνων μας, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο. 



Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου APPETITE, ερευνητές των Πανεπιστημίων Κορνέλ, της Νεας Υόρκης, του Νότιου Ιλινόις και της Ιατρικής Σχολής Μάγιο, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ψυχολογίας Μιτσούρου Σιμίζου, έκαναν το εξής πείραμα: ζήτησαν από 82 εθελοντές να παραγγείλουν μακαρονάδα και σαλάτα για μεσημεριανό (σε όποια ποσότητα και αναλογία ήθελαν), ενώ παράλληλα ζήτησαν από μια ηθοποιό να φοράει κάτω από τα ρούχα της μια προσθήκη που την έδειχνε περίπου 25 κιλά πιο παχιά από το κανονικό βάρος της.

Η ηθοποιός καθόταν με τους εθελοντές και έτρωγε μαζί τους, σε μια εναλλαγή δύο «σεναρίων», ενός ανθυγιεινού και ενός υγιεινού: πότε έτρωγε περισσότερα μακαρόνια και λιγότερη σαλάτα φορώντας τα παραπανίσια «κιλά» της (η «ανθυγιεινή» εκδοχή), πότε έτρωγε λιγότερα ζυμαρικά και περισσότερη σαλάτα (η «υγιεινή»), χωρίς να φορά την προσθήκη και να δείχνει πιο παχουλή.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, όταν η ηθοποιός φορούσε την προσθήκη του επιπλέον βάρους και φαινόταν πιο παχιά, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο πείραμα έτρωγαν κατά μέσο όρο 31,6% περισσότερα μακαρόνια, άσχετα με το τι εκείνη είχε παραγγείλει (περισσότερα ή λιγότερα μακαρόνια, περισσότερη ή λιγότερη σαλάτα). Ακόμη και όταν εκείνη σερβίριζε στο πιάτο της κυρίως σαλάτα, αλλά φορούσε την προσθήκη, οι γύρω της έτρωγαν κατά μέσο όρο 43,5% λιγότερη σαλάτα, προτιμώντας να φάνε πιο πολλά μακαρόνια.

Η μελέτη αποδεικνύει λοιπόν ότι, αρκεί η παρουσία ενός παχύσαρκου ατόμου σε μια παρέα για να επηρεαστούν οι υπόλοιποι και να τρώνε περισσότερο, ακόμη και αν το ίδιο το άτομο με περιττά κιλά προσέχει τι τρώει. Σύμφωνα με τον Δρ Σιμίζου, αυτό επιβεβαιώνει την θεωρία ότι δυσκολεύεται κανείς να τηρεί τους στόχους του για υγιεινή διατροφή, όταν περιτριγυρίζεται από υπέρβαρους ανθρώπους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή


Πηγή: IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου