Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Περιπολούν και μυρίζουν κινδύνους για το περιβάλλον



Περιπολούν με «όπλο» τους την... όσφρηση και τις οξυμένες αισθήσεις τους και έχουν ήδη εξαρθρώσει πολλά εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος.

 
Είναι ο Κίκο και ο Κούκι, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων, που βρίσκονται στην υπηρεσία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) και του WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του ασπροπάρη» με στόχο τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών ασπροπάρη στα Βαλκάνια.

 
«Ο Κίκο και ο Κούκι, εδώ και 10 μήνες, έχουν βρει 30 δηλητηριασμένα ζώα και περισσότερα από 10 κιλά δηλητηριασμένων δολωμάτων. Μαζί με τους χειριστές τους έχουν ξεπεράσει τις 100 περιπολίες, καλύπτοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα. Στις περιοχές όπου εργάζονται -το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και τα Μετέωρα, Χάσια/Αντιχάσια- ζουν οι υπέροχοι και απειλούμενοι ασπροπάρηδες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια ενημέρωσης δράσεων διατήρησης της ΕΟΕ, Ρούλα Τρίγκου.

Όπως εξηγεί, τα σκυλιά που έχουν εκπαιδευθεί στην Ισπανία από τον βιολόγο Jesus Lopez Valladolid, όχι μόνο βρίσκουν το δηλητηριασμένο δόλωμα, ώστε να αφαιρεθεί από τη φύση προτού αποβεί μοιραίο για την άγρια ζωή, αλλά βοηθούν στην αναγνώριση των περιοχών, όπου πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή για την εξάλειψη αυτού του εγκλήματος κατά της άγριας ζωής.

Πηγή: AMNA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου