Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ το φάκελο Διαχείρισης των Απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη



Ένα καυτό θέμα για τους Δήμους του νομού αλλά και για τη κυβέρνηση ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Η διαχείριση των απορριμμάτων ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και του Δήμου Λαγκαδά με στόχο την ανάδειξη της περιβαλλοντοκτόνας λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. 

 
Μάλιστα τη Παρασκευή 13 Μαρτίου ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης θα βρεθεί στη περιοχή της Μαυροράχης προκειμένου να κάνει και ο ίδιος αυτοψία στη περιοχή ενώ ήδη έχει δεσμευθεί για την εκπόνηση ενός νέου Εθνικού Σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε διαφορετική κατεύθυνση από ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Μελά και του Τμήματος Οικολογίας- Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ.

 
“Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι μόνο ένα περιβαλλοντικό ζήτημα αλλά και οικονομικό”, υπογράμμισε ο Γιάννης Γρηγοριάδης, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και ξεκαθάρισε πως οι τεχνολογίες που εφαρμόζονται και οι εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται δεν είναι κατά βάση ένα τεχνικό θέμα αλλά αντιθέτως ένα πολιτικό ζήτημα.

Στην Ελλάδα όμως το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι κυρίως αυτοδιοικητικό θέμα καθώς περνά μέσα από τους ΦΟΔΣΑ οι οποίοι είναι και αρμόδιοι για τη συγκρότηση των περιφερειακών σχεδιασμών.

Όσον αφορά το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία, ένα έργο που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής ο κ. Γρηγοριάδης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για έργο που μπορεί να “κουμπώσει με κάθε επιλογή διαχείρισης”.

“Ένα τέτοιο φαραωνικό έργο καθορίζει ποια θα είναι η έκβαση της διαχείρισης. Όταν συγκεντρώνεις το 40% των απορριμμάτων σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή έχει και άλλες συνέπειες πέρα από την όχληση. Αυτά τα σύμμεικτα συμπιεσμένα απορρίμματα θα έδιναν πολύ χαμηλής ποιότητας και μικρή ποσότητας ανακυκλώσιμο υλικό ενώ θα παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες δευτερογενών καυσίμων τα οποία μετέπειτα θα έπρεπε κάπου να καούν”, υπογράμμισε.

Το ίδιο ισχύει σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη και για το ΧΥΤΑ της Μαυροράχης ο οποίος διαφημιζόταν σαν ένας σύγχρονος ΧΥΤΥ και κατέληξε να λειτουργεί σαν ΧΥΤΑ και να δέχεται το 95% των σύμμεικτων απορριμμάτων.

“Ένας ΧΥΤΥ θα έπρεπε αντιθέτως να υποδέχεται μόλις το 20% των υπολειμμάτων μετά τη διαδικασία της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης”, προσέθεσε υπογραμμίζοντας πως το μοντέλο διαχείρισης που έχει επ0ιλεγεί στη Θεσσαλονίκη καταστρατηγεί βάναυσα την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη η λύση είναι μια διαχείριση που θα βασίζεται στην διαλογή στη πηγή, στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση και μετέπειτα στην ταφή υπολειμμάτων σε ένα μοντέλο αποκεντρωμένης δημόσιας διαχείρισης με τοπικά σχέδια ανά δήμο ή ομάδες δήμων.

“Τα ανακυκλούμενα υλικά έχουν μία αξία την οποία θα μπορούσαν οι ίδιοι οι Δήμοι να την καρπωθούν και σε τελική ανάλυση και οι ίδιοι οι πολίτες” αναφέρει και προσθέτει πως “το μοντέλο που εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα είχε στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων εργολάβων που μετά τους αυτοκινητοδρόμους έχουν πέσει στη μεγάλη πίτα της διαχείρισης των απορριμμάτων”.

“Το κόστος επεξεργασίας σύμμεικτου απορρίμματος είναι πολλαπλάσιο από ένα σύστημα με διαλογή στη πηγή”, επεσήμανε και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα ελεγξει αν  οι αρμόδιοι του ΦΟΔΣΑ τηρούν τη νομιμότητα.

“Η κοινωνία με μηδενικά απορρίμματα σημαίνει αλλαγή και στο τρόπο κατανάλωσης και στο μοντέλο παραγωγής”, κατέληξε.

Από τη πλευρά του ο Χρήστος Δουίτσης εκτίμησε πως στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ ένας σοβαρός εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων καθώς οι προηγούμενοι σχεδιασμοί είναι γεμάτοι από στοιχεία προχειρότητας και με στόχο την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

“Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι καταλυτικός στο τρόπο που θα γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων”, υπογράμμισε και προσέθεσε πως διαθέτει υπηρεσίες,  εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για μια ορθή περιβαλλοντικά διαχείριση των απορριμμάτων.

“Θα μπορούσαν να υπάρξουν τοπικοί σχεδιασμοί με διαλογή στη πηγή, κομποστοποίηση, διαχωρισμό επικίνδυνων αποβλήτων και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων”, τόνισε, αναφερόμενος σε κέντρα πολλαπλών λειτουργιών και ΣΜΑ ανά δημοτική ενότητα σε άμεση σύνδεση με τη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών, με μονάδες επεξεργασίας με στόχο την κομποστοποίηση αλλά και με επισκευή και επαναχρησιμοποίηση υλικών.

“Αν δημιουργηθούν τέτοια σχέδια διαχείρισης και εγκαταστάσεις τότες οι ΧΥΤΥ θα δέχονταν πολύ μικρό όγκο απορριμμάτων, θα είναι μικρού μεγέθους  και χαμηλής όχλησης”, επεσήμανε.

Επιπλέον αναφερόμενος στο ζητούμενο της ενημέρωσης και της πρόληψης έκανε λόγο για ανάγκη συντονισμού των δημοτικών υπηρεσιών με την εκπαίδευση με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων ενώ ταυτόχρονα πρότεινε μια διαρκή καμπάνια φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών και καταναλωτικών προτύπων,

“Να επενδύσουμε στην νέα γενιά και να δώσουμε κίνητρα στο πολίτη”, είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ALTERTHESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου