Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Το Ρέμα της Πικροδάφνης αντιστέκεται…



του Πάνου  Τότσικα

Γύρω στο 2000, ο τότε δήμαρχος Ηλιούπολης Θοδ. Γεωργάκης,  προώθησε με βάση μια μελέτη της ΕΥΔΑΠ που είχε εγκριθεί και από την τότε Νομαρχία Αθήνας, την κατασκευή ενός αγωγού από μπετόν  και επένδυση πέτρας, σε ανοιχτό τμήμα  μήκους 600μ περίπου μέτρων, στο ρέμα της Πικροδάφνης, στην Ηλιούπολη. Το «έργο» αυτό,  σύμφωνα με το Εργαστήριο Εγγειοβελτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ,  είχε εκτιμηθεί ως «μη φιλικό προς το περιβάλλον», ενώ «τα υδρολογικά/υδραυλικά στοιχεία έχουν υπερεκτιμηθεί …με αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση…»   





                        
 Οι  αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, όλων των Δημοτικών Παρατάξεων της Ηλιούπολης (εκτός αυτής του τότε Δημάρχου) και οι προσφυγές  στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οδήγησαν στη διακοπή και στην συνέχεια στην ακύρωση αυτών  των «έργων».

Από τότε, τέθηκε το ζήτημα της αποκατάστασης της κοίτης και των πρανών του ρέματος της Πικροδάφνης στο μήκος που είχαν κακοποιηθεί βάναυσα. Την θέση αυτή υιοθέτησε και ο σημερινός Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βαλασόπουλος, διακηρύσσοντας στο προεκλογικό του πρόγραμμα του 2010: «…άμεση αποκατάσταση της κοίτης του ρέματος και ανάπλαση ήπιας μορφής ώστε να αποκατασταθεί το οικοσύστημα…».

 Ωστόσο, ο δήμαρχος Ηλιούπολης «ξεχνώντας» το τι έλεγε πριν λίγα χρόνια, προχώρησε  στη σύνταξη νέας Μελέτης για το υπόλοιπο τμήμα του ρέματος της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη, που δεν είχε προλάβει να καταστρέψει ο προηγούμενος ομογάλακτος Δήμαρχος, και χωρίς καμία ενημέρωση, συζήτηση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης και της τοπικής κοινωνίας, εξασφάλισε την «‘Έγκριση περιβαλλοντικών όρων» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Κι΄όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει μια εγκεκριμένη οριοθέτηση για το σύνολο του ρέματος, μέχρι την εκβολή του στη θάλασσα όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος.

Παράλληλα, ο σημερινός δήμαρχος Ηλιούπολης προχωρά στην κατασκευή 2 αγωγών ομβριων υδάτων  που ξεκινούν από διάφορες περιοχές της Ηλιούπολης και καταλήγουν στο ρέμα της Πικροδάφνης, στην συμβολή του με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Το έργο αυτό, του οποίου  η νομιμότητα δεν είναι δεδομένη, θα καταστρέψει κατά την διαδρομή του δεκάδες δέντρα, κυρίως πεύκα, για τα οποία έχει δοθεί άδεια από το Δασαρχείο και επίκειται κοπή τους.

 Βρισκόμαστε σ’ αυτό ακριβώς το σημείο: Αφ’ ενός, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, συγκρότησαν το «Δίκτυο Πολιτών για την διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» και προσέφυγαν στις 17.11 στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Αφ’ ετέρου, κάτοικοι της περιοχής της Ηλιούπολης όπου θα περάσουν οι νέοι αγωγοί ομβρίων, που θα καταλήξουν στο ρέμα της Πικροδάφνης, αντιδρούν στην κοπή των δέντρων και ζητάνε την τροποποίηση της μελέτης.

 Το ζήτημα που τίθεται, ξανά, είναι: θα επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί η καταστροφή του ρέματος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου