Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Κασσιόπη Κέρκυρας Προχωρεί η αξιοποίηση της περιοχής των 447 στρ.


«Πράσινο φως» για την αξιοποίηση δημόσιου κτήματος έκτασης 447 στρεμμάτων στην Κασσιόπη της Κέρκυρας (περιοχή Ερημίτης) που έχει μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ανάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας.



 
Η Ολομέλεια του δικαστηρίου, όπου είχε παραπεμφθεί η υπόθεση, απέρριψε προσφυγές κατοίκων του νησιού που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό το ΠΔ, με το οποίο εγκρίθηκε στα τέλη του 2013 ένα Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑ) για την επίμαχη περιοχή («θέση Αρταβάνη περιοχής Αγ. Στεφάνου»).


Η συγκεκριμένη διαδικασία αποκρατικοποίησης με στόχο την τουριστική αξιοποίηση συνάντησε έντονες αντιδράσεις λόγω της ύπαρξης Ναυτικού Οχυρού αλλά και της γειτνίασης με παράκτιους υγρότοπους, με συνέπεια -κατά τους προσφεύγοντες- να παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με το ΠΔ προβλέφθηκε η διατήρηση των υπαρχουσών δασικών εκτάσεων και επετράπησαν χρήσεις για ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες (σε κτίρια εμβαδού 36.400 τ.μ.), μαρίνες, κτίρια περίθαλψης, spa, γήπεδα, γυμναστήρια, χώρους εστίασης και αναψυχής, καταστήματα, κινηματογράφο, θέατρο, με διαμόρφωση διαδρομών περιπάτου και ποδηλασίας κ.λπ.

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι έτσι αναμένεται η διαμονή πολλών χιλιάδων ανθρώπων στην επίμαχη έκταση με συνέπειες για τη βίδρα και τα αποδημητικά πτηνά που απαντώνται στη «βρωμολίμνη» και στους υγρότοπους, κατά παράβαση της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης.

Η Ολομέλεια ΣτΕ υπό τον πρόεδρό της Σ. Ρίζο έκρινε (3874/14) ότι έχει ληφθεί η κατάλληλη πρόνοια για προστασία των συγκεκριμένων ειδών με τεκμηριωμένη μελέτη και το ΕΣΧΑ δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, ούτε διεθνείς συνθήκες, ενώ αντίθετα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου.


Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου