Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Λίστα με τους 139 σημαντικότερους καταζητούμενους για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος κατάρτισε η Interpol



Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ιντερπόλ δεν θα κυνηγά μόνο εμπόρους ναρκωτικών και τρομοκράτες, αλλά και όσους διαπράττουν σοβαρά περιβαλλοντικά εγκλήματα. 




Η Ιντερπόλ έχει καταρτίσει μια λίστα 139 καταζητουμένων από 36 χώρες και την έδωσε στη δημοσιότητα.



Στο «Top 10» φιγουράρουν λαθρέμποροι ζώων, που ανήκουν σε προστατευόμενα ή απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, παράνομοι αλιείς, άνθρωποι που αποψιλώνουν τα τροπικά δάση, εμπορεύονται ελεφαντόδοντο ή κατηγορούνται για παράνομη ρίψη επικίνδυνων λυμάτων. Η κωδική ονομασία της νέας αυτής επιχείρησης της Ιντερπόλ είναι «Infra Terra» και είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας πολλών χρόνων, καθώς αρκετές χώρες δεν επέβαλαν ποινές για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Η ανάγκη, ωστόσο, να παταχθεί αυτή η μορφή εγκλήματος ήταν επιτακτική και όχι μόνο επειδή τα 191 κράτη που μετέχουν στην Ιντερπόλ απέκτησαν οικολογική συνείδηση: σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, το λαθρεμπόριο ζώων και τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά αμαρτήματα προκαλούν ετησίως ζημίες ύψους 213 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Εννέα φυγόδικοι

Η Ιντερπόλ ζήτησε και τη συνδρομή του κοινού για να συλλάβει εννέα φυγόδικους. «Ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια, την οποία μπορεί να θεωρήσει κανείς ασήμαντη, μπορεί δυνητικά να οδηγήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης, όταν συνδυαστεί με τις πληροφορίες που έχει ήδη στη διάθεσή της στην αστυνομία» δήλωσε ο Ιωάννης Κοκκίνης, εκ των συντονιστών της δράσης της Ιντερπόλ.

Ενας από τους καταζητούμενους είναι ο Φεϊσάλ Μοχάμεντ Αλι, φερόμενος αρχηγός ενός κυκλώματος λαθρεμπορίας ελεφαντοστού στην Κένυα. Συνδέεται με 314 αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, συνολικού βάρους άνω των δύο τόνων, τα οποία κατασχέθηκαν στην Μομπάσα τον Ιούνιο. Το κέρδος για τον αρχηγό της σπείρας είναι 2.200 δολάρια ανά κιλό ελεφαντόδοντου.

Ενας δεύτερος φυγόδικος είναι ο Αχμέντ Καμράν, ο οποίος κατηγορείται ότι προσπάθησε να μεταφέρει στο Κατάρ 100 ζωντανά ζώα, από καμηλοπαρδάλεις μέχρι ιμπάλα, μέσα σε στρατιωτικό αεροπλάνο. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και ο Αντιάνο Τζιακομπόνε, ο οποίος κατηγορείται για τη ρίψη 10 εκατομμυρίων τόνων επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή της Νάπολης στο διάστημα από το 1991 έως το 2013.


Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου