Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Πέθανε ένας από τους τελευταίους βόρειους λευκούς ρινόκερους




του Βαγγέλη Πρατικάκη



Ο βόρειος λευκός ρινόκερος βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εξαφάνιση μετά το θάνατο του Σούνι, ενός από τα δύο αρσενικά που απέμεναν στον πλανήτη.


Φωτογραφία:  Wikimedia Commons


Το άτυχο ζώο είχε γεννηθεί πριν από 34 χρόνια σε ζωολογικό κήπο της Τσεχίας και μεταφέρθηκε στην Κένυα το 2009 για να βοηθήσει στην ανάκαμψη του πληθυσμού. Πέθανε στις 17 Οκτωβρίου, πιθανώς από φυσικά αίτια, στο Καταφύγιο Ολ Πετζέτα της Κένυας.

Μετά το θάνατο του σπάνιου πλάσματος, το οποίο δεν είχε αποκτήσει απογόνους, μόλις τρεις βόρειοι ρινόκεροι απομένουν στη φύση, και ακόμα τρεις πιστεύεται ότι ζουν σε αιχμαλωσία.

«Είναι κρίμα που το υποείδος έφτασε σε αυτή την κατάσταση. Είναι το χειρότερο σενάριο στις προσπάθειες επαναφοράς ενός υποείδους» σχολίασε ο Μάθιου Λιούις της WWF.

Όπως δήλωσε στο National Geographic ο Στούαρτ Πιμ, οικολόγος του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα, ο βόρειος λευκός ρινόκερος έχει πρακτικά εξαφανιστεί.

Η επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών ήδη κατατάσσει το υποείδος στα «κρισίμως κινδυνεύοντα» ή «εξαφανισμένα από τη φύση».

Ο βόρειος λευκός ρινόκερος (Ceratotherium simum cottoni) είναι ένα από τα δύο υποείδη του λευκού ρινόκερου της Αφρικής, γνωστού και ως πλατύρρινου. Εξελίχθηκε σε γεωγραφική απομόνωση από τον συγγενικό νότιο λευκό ρινόκερο (Ceratotherium simum simum) και οι πληθυσμοί του ήταν ανέκαθεν σχετικά μικροί.

Η λαθροθηρία και η καταστροφή του ενδιαιτήματός του, σε συνδυασμό πολιτική αναταραχή στο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα, μείωσαν δραματικά τον ήδη μικρό πληθυσμό.

Ο νότιος λευκός ρινόκερος βρίσκεται πάντως σε καλύτερη κατάσταση, αν και κατατάσσεται στα «σχεδόν απειλούμενα» είδη.

Στην Αφρική ζει και ένα δεύτερο είδος, ο μαύρος ρινόκερος Diceros bicornis, ο οποίος ονομάστηκε έτσι για να ξεχωρίζει από τον λευκό ρινόκερο, αν και τα δύο είδη είναι στην πραγματικότητα γκρίζα.

Ο μαύρος ρινόκερος αντιμετωπίζει κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης και ένα υποείδος του,
ο δυτικός μαύρος ρινόκερος (Diceros bicornis longipe), ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟ το 2011.

Ακόμα τρία είδη ρινόκερου απαντώνται στην Ασία. Ο ινδικός ρινόκερος κατατάσσεται στα «ευάλωτα» είδη, ο ρινόκερος της Ιάβας στα «κρισίμως κινδυνεύοντα», όπως συμβαίνει και με τον ρινόκερο της Σουμάτρας, το πιο μικρόσωμο από τα πέντε σύγχρονα είδη.


Πηγή: IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου