Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η πρώτη νίκη για το Ελληνικό



Σε πρόσφατη συζήτηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο αντεπίτροπος αποδέχτηκε ότι υπήρξαν παραβιάσεις της νομοθεσίας σε ουσιώδεις τροποποιήσεις όρων του διαγωνισμού. 

από την Χαρά Τζαναβάρα



Μια πρώτη νίκη πέτυχαν χθες οι υπερασπιστές του δημοσίου ακινήτου στο Ελληνικό κατά τη συζήτηση της αίτησης αναίρεσης της υπ’ αριθμόν 197/2014 απόφασης του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία «πάγωσε» στις αρχές Σεπτεμβρίου η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τον μοναδικό υποψήφιο όμιλο, με επικεφαλής τη Lamda Development.
Κατά τη χθεσινή εκδίκαση της υπόθεσης στο 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο αντεπίτροπος πρότεινε να μη γίνουν δεκτές οι παρεμβάσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν έπρεπε να αποκλειστούν από τον διαγωνισμό τα φυσικά πρόσωπα. Αποδέχτηκε, όμως, τη βασική παρατήρηση του Κλιμακίου, ότι έγιναν ουσιώδεις τροποποιήσεις όρων του διαγωνισμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αναφέροντας μάλιστα ότι υπήρξαν παραβιάσεις της νομοθεσίας.


Η μεταφορά του ΚΤΕΟ

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρ. Καπάταης, που παρουσίασε τα επιχειρήματα της νέας διοίκησης της περιφέρειας. Επικαλέστηκε ειδικό έννομο συμφέρον και ζήτησε να μην προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης επειδή θα ζημιωθεί οικονομικά λόγω της μεταφοράς του ΚΤΕΟ.

Στη διαδικασία παρενέβη επίσης η γερμανική «Hellikon Global», η οποία τόνισε ότι αν δεν υπήρχε ο αποκλεισμός των φυσικών προσώπων θα συμμετείχε στον διαγωνισμό και θα υπέβαλλε προσφορά για το δημόσιο ακίνητο ύψους 31 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, την αίτηση αναίρεσης υποστήριξε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος ανέφερε ότι σωστά αποκλείστηκαν τα φυσικά πρόσωπα αφού δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε μια σύμβαση μεγάλου προϋπολογισμού με διάρκεια 99 χρόνων. Διαφώνησε επίσης, όπως και ο νομικός σύμβουλος της Lamda Development, με την απόφαση του Κλιμακίου για αλλαγή βασικών όρων του διαγωνισμού.


Τον Νοέμβριο η απόφαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τμήμα υπό την προεδρία της Σωτηρίας Ντούνη θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα για να εξετάσει τα γραπτά επιχειρήματα των δύο πλευρών, με προοπτική να εκδώσει την απόφασή του το αργότερο ώς τις αρχές Νοεμβρίου. Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής έχει κάνει σαφές ότι σε περίπτωση απόρριψης της παρέμβασής της θα προσφύγει στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Χθες το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της επιτροπής αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό, αποτελούμενη από τον πρώην δήμαρχο Χρ. Κορτζίδη και τον πολεοδόμο Π. Τότσικα, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Παπαδημητρίου, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ν. Αγγελάρα, για να υπερασπιστούν την απόφαση του Κλιμακίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου