Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Γραμματικό: «Μαύρο βουνό», μαύρα μαντάτα



των Μαρίας Δήμα, Στέργιου Ζιαμπάκα

Το ΣτΕ έκρινε ότι ο ΧΥΤΑ Γραμματικού μπορεί να ολοκληρωθεί κανονικότατα, αφού ούτε ρέμα υπάρχει και το έδαφος δεν είναι «υδατοπερατό»! Ασήμαντη λεπτομέρεια: η απόφαση βασίστηκε εν πολλοίς στη γνωμοδότηση του ειδικού γραμματέα υδάτων του ΥΠΕΚΑ, που ανέτρεψε το πόρισμα των (υφισταμένων του) επιθεωρητών περιβάλλοντος.

EUROKINISSI/ ΕΥΗ ΦΥΛΑΚΤΟΥ 



 «Επιστέγασμα» στην ολοκλήρωση της χωματερής στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού αποτελεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ελήφθη με βάση δύο προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου (3561 και 3562/2014) και με το σκεπτικό ότι «στο Γραμματικό διαπιστώνεται τεκμηριωμένα η απουσία ρέματος στην επίμαχη περιοχή, καθώς και η μη υδατοπερατότητα του εδάφους».

Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές που είχαν υποβάλει ο Δήμος Μαραθώνα (το 2012), κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής (το 2013), ζητώντας να ακυρωθούν διάφορες αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και άλλων αρμοδίων φορέων, όπως είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων κ.λπ. της χωματερής που θα κατασκευαστεί σε έκταση 520 στρεμμάτων. Επίσης, ζητούσαν να επανεξεταστεί το θέμα της χωροθέτησης και να ακυρωθεί η άρνηση της Πολιτείας να λάβει τα κατάλληλα αναγκαία μέτρα για τη χωματερή στο Γραμματικό.


«ΟΚ» από το ΕΜΠ

Κεντρικό ζήτημα ήταν η ύπαρξη ή όχι ρέματος στην περιοχή, κάτι στο οποίο οι δικαστές απάντησαν αρνητικά έπειτα από τεχνική έκθεση καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που χρησιμοποίησε «σύστημα γεωγραφικής πληροφορίας» (ηλεκτρονική ψηφιακή τεχνολογία) και γνωμοδότηση του ειδικού γραμματέα υδάτων του ΥΠΕΚΑ. Μάλιστα επισημαίνουν πως «δεν ανατρέπεται ο αρχικός σχεδιασμός του έργου, ούτε υπήρχε η υποχρέωση της διοίκησης να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, πέραν όσων έχουν ληφθεί».

Υπενθυμίζεται ότι της έκθεσης προηγήθηκε χρονικά πολυσέλιδο πόρισμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), το οποίο διαπίστωνε σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αναφορικά με το έργο. Η δημοσιοποίηση του πορίσματος αποκάλυψε ότι η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων της βορειοανατολικής Αττικής έγινε πάνω σε ρέμα, κατά παράβαση της νομοθεσίας. Οι επιθεωρητές διαβίβασαν αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ζητώντας να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα σε βάρος του απερχόμενου περιφερειάρχη Αττικής και της αναδόχου κοινοπραξίας, η οποία αποτελείται από τις εταιρείες «Λάμδα Τεχνική», «Μεσόγειος ΑΤΕΕ» και «Ηλέκτωρ».

Ουσιαστικά, η ανώτερη στην «ιεραρχία» του ΥΠΕΚΑ Ειδική Γραμματεία Υδάτων απέρριψε το πόρισμα των επιθεωρητών με τη γνωμοδότησή της, στην οποία γινόταν λόγος για ρέμα που «είναι (σχετικά) ασήμαντο», όπως αναφερόταν επί λέξει, υπολογίζοντας το μήκος του στα 150 μέτρα και δημιουργώντας την αίσθηση ότι προσπαθεί να το υποβαθμίσει, «βαφτίζοντάς» το «πτύχωση» αντί «μισγάγγειας» (σ.σ. δηλαδή ρέμα), όρος ο οποίος χρησιμοποιείται στο πόρισμα της ΕΥΕΠ.

Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση εκδόθηκε στις 29 Απριλίου. Δόθηκε όμως στη δημοσιότητα στις 27 Μαΐου, με την ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής, δύο μέρες μετά την εκλογική νίκη της Ρένας Δούρου, παρότι ο Γιάννης Σγουρός είχε κάνει σχετικές αναφορές σε τηλεοπτική τους αντιπαράθεση.


Κυβερνητική ρελάνς

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, έδωσαν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση περνά στη «ρελάνς» και εκτοξεύει έμμεσες βολές προς τη νυν περιφερειάρχη. «Και οι τελευταίες προσπάθειες για την ακύρωση των αποφάσεων της Πολιτείας, όσον αφορά την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού κατέπεσαν από το ΣτΕ», είπε ο υπουργός, καλώντας όλους τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «να δείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να αναλογισθούν τις ευθύνες τους», οι οποίες -όπως λέει ο ίδιος- «επιμερίζονται σε όλους μας και έχουν ονοματεπώνυμο».

Από το περιβάλλον της περιφερειάρχου έκαναν λόγο για επικοινωνιακές προσπάθειες του υπουργού να δημιουργήσει κλίμα, που δεν αλλάζει όμως τα δεδομένα. Υπενθύμισαν ότι εκκρεμεί η εξέταση του πορίσματος των Επιθεωρητών από την Εισαγγελία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου