Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Συνέδριο για το Περιβάλλον στο Μουσείο Ακρόπολης: Διαγωνισμός μεγαλοστομίας εν μέσω Γενικού Πωλητηρίου



Διπλή κριτική, αλλά «με το γάντι», στην πολιτική της κυβέρνησης για το περιβάλλον από την απερχόμενη Ελληνίδα επίτροπο και την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος.

 



Η Μαρία Δαμανάκη προειδοποίησε ότι η χώρα μας στα επόμενα δύο χρόνια πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση της υποθαλάσσιας κληρονομιάς. Η σχετική διαδικασία δεν έχει καν ξεκινήσει, ενώ έχουμε χάσει προ πολλού τις προθεσμίες για την οριοθέτηση των περιοχών του δικτύου Natura. «Πρέπει να καθοριστούν χρήσεις γης για την προστασία των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών», τόνισε η Τίνα Μπιρμπίλη. Προφανώς, για να καλυφθούν οι ολιγωρίες των εθνικών κυβερνήσεων, τάχθηκε υπέρ της θέσπισης δεσμευτικής νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι παρεμβάσεις έγιναν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του συνεδρίου «Πολιτιστικά τοπία και περιοχές Natura», που οργάνωσε το Πολιτιστικό Ιδρυμα του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Σε διαφορετικό μήκος κύματος τοποθετήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Ο Γιάννης Μανιάτης προανήγγειλε ειδική ρύθμιση για τον… καταδυτικό τουρισμό, με στόχο να προσελκυστούν 8 εκατ. αυτοδύτες. Είπε επίσης ότι ετοιμάζονται προγράμματα για την Κω και την Επίδαυρο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Η πρώτη είναι η πατρίδα του Ιπποκράτη, η δεύτερη όμως επιλέχθηκε προφανώς, γιατί βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του υπουργού…

Ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, με αφορμή τη φιλοξενία του συνεδρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, αναφέρθηκε στο ακρωτηριασμένο αέτωμα του Παρθενώνα και πρόσθεσε ότι «σύντομα θα γεμίσει με αγάλματα», προαναγγέλλοντας την επιστροφή των Μαρμάρων. Στην κατάμεστη αίθουσα, εκτός από Ελληνες και ξένους επιστήμονες που ειδικεύονται σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού, πλειοψηφούσαν οι πολιτικοί. Παρών ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας, ο πρώην επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. Σταύρος Δήμας και ο νέος Δημ. Αβραμόπουλος, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Γ. Κουμουτσάκος κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου