Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Οι παράξενες επιλογές του Οργανισμού Ανακύκλωσης



Μπορεί ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) να χρηματοδοτεί ημερίδα της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών; Ασφαλώς και μπορεί, αλλά με μια προϋπόθεση, κατά την ταπεινή μας γνώμη. Εάν, δηλαδή, το θέμα της ημερίδας συνάδει με τους σκοπούς που είναι επιφορτισμένος να υπηρετεί ο Οργανισμός.






Διότι, εάν το θέμα έρχεται σε αντίθεση με αυτούς τους σκοπούς, υπάρχει ζήτημα.

Να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στις 3 Οκτωβρίου η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα «Διαχείριση / Ενεργειακή εκμετάλλευση αποβλήτων στην Ελλάδα», στην πραγματοποίηση της οποίας συνέβαλε οικονομικά με το ποσό των 2.000 ευρώ ο ΕΟΑΝ. Και αυτό είναι λίγο περίεργο.

Είναι σαν το υπουργείο Υγείας να χρηματοδοτούσε μια ημερίδα για τα οφέλη του τσιγάρου και των τρανς λιπαρών.

Προφανώς δεν μπορεί ο Οργανισμός Ανακύκλωσης να χρηματοδοτεί μια ημερίδα που προωθεί τις μεθόδους της καύσης, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές αρχές της ανακύκλωσης και της κοινής λογικής. Δεν μπορεί ο αρμόδιος φορέας για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής για την ανακύκλωση στην Ελλάδα, που είναι υπεύθυνος για την έγκριση των εθνικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης ανά προϊόν, καθώς και για τον έλεγχο της προόδου της Ελλάδας στον τομέα της ανακύκλωσης, να χρηματοδοτεί μια ημερίδα που προκρίνει μεθόδους ακριβές, αναποτελεσματικές και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Διότι πίσω από τον αθώο τίτλο «Ενεργειακή εκμετάλλευση αποβλήτων» κρύβεται η «Θερμική Επεξεργασία», στην οποία συμπεριλαμβάνονται τεχνολογίες όπως της καύσης, της πυρόλυσης, της αεριοποίησης και τα καύσιμα RDF ή SRF.

Πρόκειται για τεχνολογίες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ανακύκλωση, αφού, για να λειτουργήσουν και να είναι ανταποδοτικές, θα πρέπει τα σκουπίδια να πηγαίνουν στον «κουβά» όπως είναι, χωρίς καμιά εναλλακτική διαχείριση. Πρόκειται για τεχνολογίες που επί της ουσίας δεν έχουν λόγο ύπαρξης σε μια χώρα η οποία ακολουθεί πιστά τους ποσοτικούς στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε.

Καλό θα ήταν ο ΕΟΑΝ να είναι πιο προσεκτικός στις επιλογές του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου