Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Νέα πρόταση της Κομισιόν καθορίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε καυσίμου



Βελτίωση της κατανάλωσης καυσίμου στις μεταφορές και περιορισμό των ρύπων επιχειρεί να φέρει η νέα πρόταση που υιοθετήθηκε αυτή την εβδομάδα από την Κομισιόν, στα πλαίσια της Οδηγίας του 2009 για την ποιότητα των καυσίμων.
 




Σχετικά με το θέμα, η επίτροπος Κλιματικής Δράσης, Κόνι Χέντεγκαρντ, δήλωσε ότι «επιτέλους η Κομισιόν μπορεί να παρουσιάσει αυτή την πρόταση για να βελτιωθεί το κλιματικό αποτύπωμα των καυσίμων στις μεταφορές μας. Δεν είναι μυστικό ότι η αρχική πρόταση απέτυχε να περάσει λόγω αντίστασης σε ορισμένα κράτη-μέλη, όμως η Κομισιόν δίνει σήμερα νέα ώθηση ώστε να εξασφαλίσει ότι στο μέλλον θα υπάρχει μια μεθοδολογία και ένα κίνητρο για την επιλογή καυσίμων που ρυπαίνουν λιγότερο. Παροτρύνω τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν τη νέα πρόταση».

Η πρόταση της Κομισιόν εισάγει μια μεθοδολογία για τον υπολογισμό της ανθρακικής έντασης διαφόρων καυσίμων, όπως η βενζίνη, το ντίζελ και το LPG. Στα πλαίσια αυτά, δίνει μια συγκεκριμένη τιμή στο καθένα τους για τις εκπομπές που παράγουν στη διάρκεια του κύκλου τους. Στο εξής, οι προμηθευτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν αυτές τις τιμές στα πλαίσια των συναλλαγών τους με τα κράτη-μέλη, ώστε να διασφαλιστεί μια μείωση 6% στις εκπομπές του τομέα των μεταφορών ως το 2020.

Επίσης, ενισχύεται η διαφάνεια, ώστε να μπορεί η Κομισιόν να λαμβάνει αναλυτικότερες πληροφορίες για το είδος των καυσίμων που χρησιμοποιείται στους δρόμους της Ε.Ε.

Πλέον, η πρόταση της Κομισιόν θα υποβληθεί στο Συμβούλιο, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση εντός δύο μηνών.


Πηγή: ENERGYPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου