Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Επειδή οι ΒΑΠΕ βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον: Το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό του κόσμου



Το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον κόσμο σχεδιάζει να κατασκευάσει η Κίνα στον παραπόταμο του Γιανγκτσε, ποταμό Γιαλόνγκ, ο οποίος συνδέει τη θιβετιανή περιοχή Σιτσουάν με τη Νότια Κίνα.






Πρόκειται για μια υδροηλεκτρική μονάδα-μαμούθ ισχύος 3 Γιγαβάτ, με έναν ταμιευτήρα νερού που θα έχει χωρητικότητα 10,8 δισ. κυβικά μέτρα. Η μονάδα θα ολοκληρωθεί το 2023, όπως ανακοίνωσαν τα κρατικά ΜΜΕ και την κατασκευή της έχει αναλάβει θυγατρική της κρατικής εταιρείας Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το υδροηλεκτρικό φράγματα ύψους 305 μέτρων σηματοδοτεί την πρόσπάθεια της Κίνας να υποκαταστήσει τον ρυπογόνο άνθρακα με υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η Κίνα σχεδιάζει ακόμα την κατασκευή τεραστίων φραγμάτων στον ποταμό Βραχμαπούτρα στο Θιβέτ, προοπτική που έχει προκαλέσει την ανησυχία της Ινδίας όπου καταλήγει ο ποταμός.

Μέχρι το 2020 η Κίνα σκοπεύει να παράγει καθαρή ενέργεια συνολικής ισχύος 120 Γιγαβάτ, η πλειονότητα της οποίας από υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Στόχος του νέου υδροηλεκτρικού είναι η τροφοδοσία νοτίων περιοχών της χώρας, ενώ στον συγκεκριμένο ποταμό λειτουργούν ήδη 23 φράγματα.


Βλάβες στο περιβάλλον

Τα τεράστια υδροηλεκτρικά φράγματα που κατασκευάζει η Κίνα βρίσκονται στο Οροπέδιο του Θιβέτ, μια περιοχή πολύ υψηλής σεισμικότητας.

Μάλιστα, πολλές μελέτες συνδέουν τα φράγματα με αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας σε ορισμένες περιοχές.

Τα φράγματα των Κινέζων έχουν εκτοπίσει 23 εκατομμύρια ανθρώπους υποβαθμίζοντας παράλληλα τους όγκους, αλλά και την ποιότητα του νερού.


Πηγή: ECONEWS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου