Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ετεροχρονισμένα η Κομισιόν θυμάται και για την Ελλάδα το Περιβαλλοντικό Κεκτημένο



Έκθετη είναι η κυβέρνηση μετά την απάντηση του επιτρόπου Περιβάλλοντος σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονου για το αρχικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προωθούσε την ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση αιγιαλού και παραλίας.






Σε χθεσινή απάντησή του ο κ. Ποτότσνικ αναφέρει ότι το αρχικό νομοσχέδιο πάγωσε, ενώ η διάταξη που ψηφίσθηκε στον νόμο 4281/2014 τον Ιούλιο για την οριοθέτηση του αιγιαλού έφτανε "για να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση".

Καθυστερημένα ο επίτροπος Περιβάλλοντος και αφού έχει κατεδαφιστεί η περιβαλλοντική νομοθεσία, ναι μεν λέει ότι η Επιτροπή δεν παρεμβαίνει στη χάραξη της εθνικής νομοθεσίας, στη συνέχεια προσθέτει, όμως πως περιμένει "ότι κάθε νέος νόμος θα είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο". Το προσδιορίζει δε ως εξής: "Αυτό περιλαμβάνει την Οδηγία για τους οικοτόπους και τις ειδικές απαιτήσεις των πρωτοκόλλων της Συνθήκης της Βαρκελώνης περί των ειδικών προστατευόμενων περιοχών, της βιοποικιλότητας και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών".

Ο Κ. Χρυσόγονος στην ερώτησή του υπογράμμιζε ότι ο αιγιαλός ως στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος προστατεύεται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αλλά και από την πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, και ρωτούσε τα εξής:

Γιατί επιβάλλεται στην Ελλάδα να θεσπίσει βεβιασμένα και αποσπασματικά νομοθεσία αντίθετη με τη στρατηγική ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων περιοχών;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Επιτροπή για να αποτρέψει ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές ζημίες στον ελληνικό αιγιαλό και να διασφαλίσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων περιοχών, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία των οικοσυστημάτων;


Πηγή: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου