Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ελαιώνας: Τελευταία φάση για τις διαδικασίες αποζημιώσεων των απαλλοτριώσεων



Ολοκληρώνεται η διαδικασία της αποζημίωσης δικαιούχων για την απαλλοτρίωση κοινόχρηστων χώρων στον Ελαιώνα του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων στις πόλεις» του Πράσινου Ταμείου.







Οι χώροι αυτοί, αποτελούν τμήμα θεσμοθετημένου χώρου κοινόχρηστου πρασίνου που καλύπτει το σύνολο των Οικοδομικών Τετραγώνων (Ο.Τ.) 17 και 29. Ο χώρος αυτός, μαζί με το κοινόχρηστο πράσινο των Ο.Τ. 25 και 22 (ιδιοκτησίες Δημοσίου και Δημοσίων Φορέων), αποτελεί τον σημαντικότερο ενιαίο χώρο κοινόχρηστου πρασίνου του Ελαιώνα. Ο ενιαίος αυτός χώρος πρασίνου, βρίσκεται στο κέντρο του Ελαιώνα και θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα υπερτοπικά πάρκα της Δυτικής Αθήνας.

Το πάρκο αυτό θα αλλάξει τον χαρακτήρα του Ελαιώνα μετατρέποντας τις εγκαταλειμμένες, και υποβαθμισμένες σημερινές εκτάσεις οικονομικών δραστηριοτήτων, αποθηκών κλπ σε ζωτικό πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής των κατοίκων και εργαζομένων της Δυτικής Αθήνας. Περαιτέρω, θα συνδέσει οργανικά τις άλλες μεγάλες ενότητες πρασίνου του Ελαιώνα, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου-Βοτανικού κήπου και της Διπλής Ανάπλασης (Ο.Τ. 45,46 και 48), ενοποιώντας έτσι μια, μοναδική σε έκταση και περιβαλλοντική ποιότητα, ζώνη πρασίνου, που θα μετεξελιχθεί σε ένα πρότυπο πολεοδομικής παρέμβασης διεθνούς ακτινοβολίας.

Η χρηματοδότηση των χώρων αυτών γίνεται εξολοκλήρου από πόρους του Πράσινου Ταμείου, με έσοδα που συγκεντρώθηκαν από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων με τους νόμους.3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013.

Οι αποζημιώσεις που θα δοθούν αφορούν εκτάσεις  για χώρους πρασίνου με συνολικό εμβαδόν 18,3 στρέμματα, ενώ  το συνολικό ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται στα 7.909.266 €.

Ο δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ολοκλήρωση και των υπολοίπων πράξεων εφαρμογής της περιοχής με στόχο την υλοποίηση των θεσμοθετημένων πολεοδομικών ρυθμίσεων της περιοχής του Ελαιώνα.


Πηγή: AFTODIOIKISI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου