Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Σε θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό προχωρούν Ελλάδα και Κύπρος



Στην εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης επιστημονικής μεθοδολογίας για την ανάπτυξη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, αποσκοπεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν Κύπρος και Ελλάδα.


 

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, που συμμετέχει στο πρόγραμμα, η απουσία χωροταξικού σχεδιασμού προκαλεί πληθώρα προβλημάτων, όπως συγκρούσεις στη θάλασσα και σε παράκτιες περιοχές, ελλειμματική συνεργασία κρατικών υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος και αποτυχία αξιοποίησης συνεργειών.

Το πρόγραμμα «Διασυνοριακή Συνεργασία για Ανάπτυξη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού-ΘΑΛ-ΧΩΡ», συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 20% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Συμμετέχουν το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων ως επικεφαλής εταίρος, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.


Τι είναι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός

Πρόκειται για τον σχεδιασμό του χρόνου και του τόπου άσκησης ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη θάλασσα, προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητά τους στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Κατά τη διαδικασία αυτή, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συνεργάζονται με διαφάνεια με στόχο τον σχεδιασμό των θαλάσσιων δραστηριοτήτων.

Τον Ιούλιο 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν νομοθεσία σχετικά με τη δημιουργία κοινού πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στην Ευρώπη. Αν και κάθε χώρα της ΕΕ θα είναι ελεύθερη να σχεδιάζει τις θαλάσσιες δραστηριότητές της, θα εξασφαλίζεται, χάρη στον καθορισμό ελάχιστων κοινών απαιτήσεων η συνοχή του σχεδιασμού σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, όσον αφορά τις κοινές θάλασσες.

Με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό επιτυγχάνεται περιορισμός των συγκρούσεων μεταξύ τομέων και δημιουργία συνεργειών μεταξύ διάφορων δραστηριοτήτων, ενθαρρύνονται επενδύσεις με τη διασφάλιση προβλεψιμότητας, διαφάνειας και σαφέστερων κανόνων και ενισχύεται ο συντονισμός μεταξύ εθνικών διοικήσεων, μέσω της εφαρμογής ενιαίου μηχανισμού για την ισόρροπη ανάπτυξη διάφορων θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Με τον τρόπο αυτό απλουστεύονται οι διαδικασίες και μειώνεται το κόστος.

Επίσης, αυξάνεται η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ χωρών της ΕΕ, όσον αφορά τα καλώδια, τους αγωγούς, τις θαλάσσιες οδούς, τις αιολικές εγκαταστάσεις, κ.λπ. και προστατεύεται το περιβάλλον μέσω της έγκαιρης εκτίμησης του αντικτύπου και των δυνατοτήτων πολλαπλής χρήσης του χώρου.

Η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση προσδιορίζει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό ως διατομεακό μέσο πολιτικής που επιτρέπει στις δημόσιες αρχές και τους ενδιαφερομένους να εφαρμόζουν συντονισμένη, ολοκληρωμένη και διασυνοριακή προσέγγιση.


Πηγή: ENERGYPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου