Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Τρίπολη: Ξεχειλίζουν μόνιμα οι κάδοι



της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Η λύση για τα σκουπίδια της Τρίπολης δεν «καρποφόρησε» τελικά.


 


Εκτακτη κατάσταση για ένα μόνιμο πρόβλημα. Για μια ακόμα φορά η Τρίπολη γέμισε σκουπίδια και τα αρμόδια όργανα (περιφέρεια, δήμος, φορέας διαχείρισης απορριμμάτων) αναζητούν ευκαιριακές λύσεις κηρύσσοντας την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εφόσον, παρά τις εξαγγελίες, δεν έχει οργανωθεί τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα σκουπίδια της πόλης μεταφέρονταν στον ΧΥΤΑ Φυλής σε εφαρμογή συμφωνίας που είχε υπογραφεί με τον Ειδικό Διαβαθμικό Σύνδεσμο Αττικής (φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου) τον Απρίλιο του 2013. Και τότε οι δρόμοι της Τρίπολης είχαν γεμίσει σκουπίδια, όταν έκλεισε η παράνομη χωματερή όπου η πόλη διέθετε τα απορρίμματά της για χρόνια. Η αρχική συμφωνία με τη Φυλή είχε εξάμηνη ισχύ, ωστόσο στη συνέχεια υπογράφηκαν παρατάσεις. Με τη λήξη της σύμβασης με τον ΧΥΤΑ Φυλής, ο Δήμος Τρίπολης κλήθηκε να βρει άλλη λύση.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου (φορέας υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη συγκεκριμένη περιφέρεια) πρώην δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης, είχε δηλώσει πως τα σκουπίδια της πόλης τα οποία συσσωρεύονται στους δρόμους εδώ και 40 ημέρες, θα οδηγηθούν στο «Πράσινο Σημείο», περιοχή στην Κορινθία δίπλα σε χώρο διαλογής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. «Ο ΦΟΔΣΑ με ομόφωνη απόφαση δίνει την αρμοδιότητα στον Δήμο Τρίπολης να εκχωρήσει και να μεταφέρει 1.500 τόνους σκουπιδιών, που βρίσκονται στους δρόμους της Τρίπολης, στην Κορινθία και συγκεκριμένα στο «Πράσινο Σημείο». Η απόφαση αποστέλλεται στο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γ. Διδασκάλου για να εγκριθεί. Επειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Διδασκάλου, θα εγκρίνει την απόφαση. Η μεταφορά είναι θέμα ωρών για να ξεκινήσει» δήλωνε την προηγούμενη Τετάρτη ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.

Στη συνέχεια, όμως, αποδείχτηκε ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είχε άδεια για να δεχθεί σύμμεικτα απορρίμματα, οπότε τα σκουπίδια παρέμειναν και πάλι στον δρόμο (κυριολεκτικά).

Το ίδιο πρόβλημα, πάντως, αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελεγκτές της περιφέρειας τις τελευταίες ημέρες εντόπισαν εννέα παράνομες χωματερές στη Μονεμβασιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου