Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Στέγνωσε η λίμνη Αράλη, μια από τις πιο μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου



Η τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί η λίμνη Αράλη, μία από τις μεγαλύτερες λίμνες παγκοσμίως αποτυπώνεται στις δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΑΣΑ. 


 
 
Όπως αναφέρει το Έθνος, πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος, μια καταστροφή που ξεκίνησε με την εκτροπή των υδάτων στις άνυδρες πεδιάδες του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν από τη Σοβιετική Ενωση τη δεκαετία του 1960.

Στη συνέχεια η λίμνη δέχτηκε τα λύματα από εργοστάσιο κατασκευής βιολογικών όπλων ενώ το νερό μολύνθηκε επίσης με λιπάσματα και φυτοφάρμακα, καθιστώντας την περιοχή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η περιοχή, όπου κατοικούν περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας σε όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Σύμφωνα με τη NASA, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η ανατολική πλευρά της λίμνης Αράλης έχει αποξηρανθεί ολοκληρωτικά, κάτι που είναι πρωτοφανές εδώ και 600 χρόνια.

Η εξαφάνιση της λίμνης εκτός από την καταστροφή της πανίδας, έχει προκαλέσει και αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής, φέρνοντας θερμότερα καλοκαίρια και ψυχρότερους χειμώνες.


Πηγή: LIFO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου