Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ποια μέρα χωρίς αυτοκίνητα;



Διά της… απουσίας της λάμπει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που ξεκινά αύριο και κλείνει με εκδηλώσεις και δράσεις στις 22 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό σύνθημα «Οι δρόμοι μας, οι επιλογές μας». Στόχος της πρωτοβουλίας, που ξεκίνησε το 2002, είναι να στηριχθούν κοινωνικές δράσεις που ελευθερώνουν τον δημόσιο χώρο από το αυτοκίνητο, βελτιώνουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στα αστικά κέντρα και αυξάνουν την ασφαλή μετακίνηση.





Το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει κάνει ώς τώρα ανακοινώσεις για εκδηλώσεις, ούτε καν για ολιγόωρο αποκλεισμό της Πανεπιστημίου από τα Ι.Χ., παρόλο που το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε νέο μπαράζ υποσχέσεων, σύμφωνα με τις οποίες δημοπρατούνται στα τέλη Οκτωβρίου τα πολυδιαφημισμένα έργα, με πρώτο την επέκταση της γραμμής του τραμ από το Σύνταγμα ώς τη διασταύρωση της Πατησίων με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Οσο για το υπουργείο Μεταφορών, με τα μεγαλεπήβολα σχέδια για τις αστικές συγκοινωνίες, δεν έχει ανακοινώσει έως τώρα ημέρα για δωρεάν μετακίνηση, μέτρο που βοηθά αποτελεσματικά στον παροπλισμό του Ι.Χ. για τις καθημερινές μετακινήσεις.

Περιορισμένη είναι και η παρουσία των δήμων. Σε σύνολο 1.665 ευρωπαϊκών πόλεων, που είχαν δηλώσει συμμετοχή ώς χθες, μόλις 15, ούτε 1%, προέρχονται από την Ελλάδα, όταν το 2002 έφθαναν τις 61. Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να απαγορεύσει το Σάββατο την κίνηση όλων των οχημάτων από τη λεωφόρο Νίκης και ξεκινά ενημερωτική καμπάνια για τη μείωση της χρήσης του Ι.Χ. στο κέντρο της πόλης. Τα πρωτεία διατηρεί εδώ και μια δεκαετία ο Δήμος των Τρικάλων Θεσσαλίας, που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων στη χώρα μας. Για φέτος έχει αναγγείλει εκδηλώσεις σε σχολεία και αποκλεισμό νέων δρόμων από την κυκλοφορία για δύο ημέρες. Στον κατάλογο των πόλων περιλαμβάνεται η Αθήνα, καθώς και πόλεις της περιφέρειας (Βόλος, Καλαμάτα, Γιάννενα, Σέρρες, Ναύπλιο κ.λπ.).

Από τους επιστημονικούς φορείς, ο σύλλογος συγκοινωνιολόγων οργανώνει αύριο στις 5 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Βιώσιμη κινητικότητα», με ομιλητές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου