Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Φωτοβολταϊκά σε... φιλμ




Μονάδα παραγωγής και εκτύπωσης οργανικών ηλεκτρονικών δημιουργείται στο Κέντρο Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών που λειτουργεί στην περιοχή του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια πιλοτική, μοναδική στην Ευρώπη, μονάδα, που θα παράγει κυκλώματα ενέργειας για κάθε πιθανή χρήση. 




 
Φωτοβολταϊκά και ηλεκτρονικά κυκλώματα τυπωμένα σε φιλμ, ένα θαύμα της νανοτεχνολογίας  Στο τέλος της χρονιάς αναμένεται να λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη τρεις πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών και σε 4-5 χρόνια τα πρώτα προϊόντα που θα παραχθούν στις μονάδες αυτές θα προωθηθούν στις ξένες αγορές. Πρόκειται για το μεγάλο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία «smartonics», στο οποίο συμμετέχουν πολλά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις, ενώ το ρόλο του συντονιστή έχει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.

Η πρώτη πιλοτική μονάδα στήνεται σε μια έκταση 1.500 τ.μ. με ειδικές συνθήκες παραγωγής. Σκοπός είναι η παραγωγή ανθεκτικών, φτηνών υλικών για κάθε χρήση, που θα εξοικονομούν πρώτες ύλες, καθώς θα έχουν πολύ μικρό μέγεθος και τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση ενέργειας. Οπως δομικά υλικά με ενσωματωμένα κυκλώματα θέρμανσης-ψύξης σε πολλούς χρωματισμούς, οθόνες, συσκευασίες τροφίμων, ρούχα, φωτοβολταϊκά, εμφυτεύματα νανοϊατρικής και πολλές ακόμη εφαρμογές.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη, «τα προϊόντα νανοτεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν μια αγορά με τζίρο τρισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2013 ο τζίρος σε όλο τον κόσμο έφτασε το 1 τρισ., το 2019 αναμένεται να φθάσει τα 4 τρισ., ενώ μέχρι τώρα έχουν δημιουργηθεί 160.000 επιχειρήσεις νανοτεχνολογίας».

Οπως επισημαίνει, για την Ελλάδα η δημιουργία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρονικών σημαίνει πολλές νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Οπως επισημαίνει, το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα δημιουργούνται δεκάδες νέες εταιρείες καινοτομίας στο χώρο της νανοτεχνολογίας και των οργανικών ηλεκτρονικών, ενώ ήδη έχει συσταθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών ΗΟΡΕ-Α. Ο σύνδεσμος, στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Πολυσυνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2014 που έγινε στη Θεσσαλονίκη, υπέγραψε συμφωνία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας με σύνδεσμο Εταιρειών και Ερευνητικών Κέντρων από τη Γερμανία, που εδρεύει στη βόρεια Βεστφαλία.

Οι εταιρείες νανοτεχνολογίας είναι σήμερα διασκορπισμένες σχεδόν σε όλη τη χώρα και δείχνουν τη δυναμική του κλάδου, κάτι που αφορά κυρίως τους νέους επιστήμονες και ερευνητές, τονίζει ο Στ. Λογοθετίδης. Το 49% αυτών των επιχειρήσεων έχει έδρα την Αττική και το 29% έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μία από αυτές τις νέες εταιρείες, η Organic Electronic Technologies (ΟΕΤ), στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας (5-12 Ιουλίου, Θεσσαλονίκη) υπέγραψε τη δεύτερη συμφωνία της για συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία «Azurspace». Η πρώτη ήταν με την εταιρεία «Coatema». Η «Azurspace» εξειδικεύεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών για τους δορυφόρους. Τώρα η καινοτομία των νέων υλικών, μέσω και της συνεργασίας με την ΟΕΤ, μεταφέρεται και στην οικιακή χρήση, καταλήγει ο Στ. Λογοθετίδης.


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου