Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Η κλιματική αλλαγή φέρνει πανδημίες



Στοιχεία που δείχνουν ότι οι επιδημίες από παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταδίδονται με αρθρόποδα-διαβιβαστές (κουνούπια, κρότωνες, σκνίπες κ.ά.) θα αυξηθούν στο μέλλον, λόγω των κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών, πρόκειται να παρουσιαστούν στο 19ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της SOVE (Society of Vector Ecology, Εταιρεία για την Οικολογία των Διαβιβαστών), που θα διεξαχθεί στις 13-17 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.





Πρόκειται για αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας ολοκληρωμένης μελέτης, που αφορά τους ιούς οι οποίοι μεταδίδονται με αρθρόποδα στην Ελλάδα, στοιχεία της οποίας θα παρουσιάσει η καθηγήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ και διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Αννα Παπά. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάλυση του ελληνικού στελέχους του ιού, που προκάλεσε για πρώτη φορά το 2010 την επιδημία αρχικά στην Κεντρική Μακεδονία και τη διασπορά του σε διάφορες περιοχές της χώρας. Από την Κεντρική Μακεδονία κινήθηκε την επόμενη χρονιά νότια, στη Θεσσαλία και την Αττική. Το 2012 έκανε περισσότερο αισθητή την παρουσία του στη Θράκη, με περαιτέρω εξάπλωση φέτος στη Ροδόπη. Το 2013 μετακινήθηκε και βόρεια (Σερβία) και φέτος προς τα δυτικά.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες, συνολικά από το 2010 έως σήμερα καταγράφηκαν περισσότερα από 600 περιστατικά στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων τα 75 θανατηφόρα.


Με ήπια συμπτώματα

Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος, που εντοπίστηκε επί ελληνικού εδάφους το 2010, και ανήκει στην εξελικτική ομάδα 2, ενεχόταν για πρώτη φορά σε επιδημίες και είναι ίσης ή και μεγαλύτερης παθογονικότητας από στελέχη του ιού που ανήκουν στην ομάδα 1 και ευθύνονται για επιδημίες σε Ευρώπη και Αμερική. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό του ΔΝ είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) και σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Μια από τις υποτιμημένες συνέπειες της νόσου είναι τα προβλήματα που χρονίζουν σε μερικούς ασθενείς και τα οποία συνεπάγονται εκτός των άλλων και σημαντικό οικονομικό κόστος για την πλήρη αποκατάστασή τους.


Η γεωγραφική θέση

Οπως προκύπτει από τις στατιστικές, γενικά φαίνεται ότι η δραστηριότητα του ιού είναι αυξημένη τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Η Σερβία ήταν μία από τις χώρες που εμφάνισε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, ενώ η Ρωσία αντιμετώπισε επίσης αυξημένα περιστατικά τα προηγούμενα χρόνια. Τα στατιστικά στοιχεία από ευρωπαϊκούς οργανισμούς δημόσιας υγείας δείχνουν, πάντως, για φέτος, μια κάμψη στον αριθμό των περιστατικών στις ευρωπαϊκές χώρες, εντός και εκτός Ε.Ε. Οι φετινές κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα ήταν ανασταλτικές για τη μετάδοση του ιού.

*Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, μεταξύ τριών ηπείρων, προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη των παθογόνων που μεταδίδονται με διαβιβαστές. Στο συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης οι κορυφαίοι επιστήμονες στον τομέα της ιατρικής έρευνας: ο καθηγητής Πολ Ράιτερ από το Ινστιτούτο Παστέρ του Παρισιού, ειδικός στην ιατρική εντομολογία, ο δρ Μπαρτ Νόουλς, ειδικός στην ελονοσία, ενώ επίκαιρα -περισσότερο από κάθε άλλη φορά- για την Ελλάδα θα είναι τα νέα δεδομένα που θα παρουσιάσει η πρόεδρος της Ε-SOVE, δρ Εύα Βερονέζι, για τον καταρροϊκό πυρετό (ζωονόσος), επιδημία του οποίου πλήττει τους τελευταίους μήνες το ελληνικό ζωικό κεφάλαιο, προκαλώντας σημαντικές απώλειες.

*Το 19ο Συνέδριο της SOVE, υπό τον γενικό τίτλο «Οταν η επιδημία γίνεται πανδημία: Μια παγκόσμια πρόκληση για την καταπολέμηση των διαβιβαστών», θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς». Τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κι έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300 επιστήμονες, ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας και καταπολέμησης μολυσματικών νόσων από έντομα-διαβιβαστές.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου