Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στα ΗΕ



Τις εργασίες θα κηρύξει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, ενώ στην εναρκτήρια τελετή θα μιλήσουν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπιλ ΝτιΜπλάσιο, ο ηθοποιός Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ.







Στους διεθνείς ηγέτες που θα συμμετάσχουν και θα μιλήσουν συμπεριλαμβάνονται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον κ.α. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα μιλήσει στο πρώτο τμήμα (περί τις 10 πμ τοπική ώρα).

Στόχος της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (που ανακοίνωσε πέρυσι στη Γενική Συνέλευση ο κ. Μπαν) είναι να δημιουργηθεί  η απαραίτητη πολιτική βούληση στο πιο ψηλό επίπεδο, η οποία να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις για μια νομικά δεσμευτική διεθνή συμφωνία της κλιματικής αλλαγής στην σύνοδο του Παρισιού το 2015.

Όπως ανέφερε ο σύμβουλος του ΓΓ ΟΗΕ για θέματα κλιματικής Αλλαγής Bob Orr, οι στόχοι της διάσκεψης είναι δύο:  α) να καταστεί καταλύτης για υιοθέτηση φιλόδοξων μέτρων επί  του εδάφους και β) να κινητοποιήσει πολιτική βούληση για μια φιλόδοξη νομική συμφωνία το 2015.
Αυτό που δεν είναι η σύνοδος- είπε- είναι τα εξής:

-       Δεν είναι σύνοδος διαπραγματεύσεων, αλλά συμπληρωματική της συνόδου διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή
-       Δεν θα μοιάζει καθόλου με τη σύνοδο της Κοπεγχάγης του 2009 η οποία κατέληξε σε αποτυχία
-       Δεν θα είναι
ι σύνοδος ανάδειξης του προβλήματος των ορυκτών καυσίμων
Αναλύοντας περαιτέρω, είπε ότι η σύνοδος θα εστιασθεί σε λύσεις και όχι σε προβλήματα. Στο πώς θα επιταχυνθούν οι ενέργειες μετριασμού και προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής και συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις που μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις και ΜΚΟ για ενίσχυση της ανθεκτικότητας των χωρών τους.  Θα αναμένονται στην σύνοδο- είπε- εξαγγελίες συγκεκριμένων σχεδίων και προτάσεων  των χωρών, είτε ατομικά, είτε από κοινού με εταίρους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Αναφορικά με τα θέματα στα οποία αναμένεται να επικεντρωθεί η σύνοδος είναι:

-       Η χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής
-       Η ενέργεια και ιδιαίτερα η βιώσιμη ενέργεια. Η ενεργειακή επάρκεια όπου η παραγωγή ενέργειας είναι υποβαθμισμένη στον ενεργειακό χώρο
-       Οι βραχύβιοι κλιματικοί ρύποι (short-lived climate pollutants)
-       Η διεθνής υποστήριξη κυρίως στην προσαρμογή και μείωση απειλής φυσικών καταστροφών
-       Οι πόλεις και οι συγκοινωνίες
-       Η χρήση της γης και ιδιαίτερα η γεωργία ( climate smart agriculture ) και δασική πολιτική (UNREDD )
-       Τα οικονομικά κίνητρα

Να σημειώσουμε πως εκτός της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ξεκινά την Τετάρτη, πραγματοποιούνται στο περιθώριο κι οι εξής συναντήσεις υψηλού επιπέδου: η Παγκόσμια Συνάντηση των Αυτοχθόνων Λαών στις 22 Σεπτεμβρίου και το απόγευμα της 23ης Σεπτεμβρίου και η Ειδική Σύνοδος της 69ης Συνόδου της ΓΣ ΟΗΕ για την Παρακολούθηση της Διεθνούς Συνόδου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη πέραν του 2014, στις 22 Σεπτεμβρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου