Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Στο αρχείο οι δύο περιπτώσεις διαρροής τοξικών υλικών της «ελληνικός Χρυσός»



Ωδινεν όρος, έτεκε… πταισματοδικείο. Κανένα σοβαρό αδίκημα δεν βρήκε η εισαγγελική έρευνα για τις δύο περιπτώσεις διαρροής τοξικών υλικών της «Ελληνικός Χρυσός» -μία από φορτηγό που μετέφερε αρσενοπυρίτη στην περιοχή της Ρεντίνας και δεύτερη από κοντέινερ που φορτωνόταν σε πλοίο, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.


 

Οπως έγινε γνωστό αρμοδίως, η έρευνα για την υπόθεση της διαρροής από το φορτηγό στη Ρεντίνα οδήγησε μόνο στη διαπίστωση ενός απλού πταίσματος, διότι δεν είχε άδεια μεταφοράς ειδικού φορτίου. Κατόπιν αυτού, η υπόθεση διαβιβάστηκε στον δημόσιο κατήγορο προκειμένου να απαγγείλει κατηγορία και να οδηγηθεί η υπόθεση στο πταισματοδικείο.

Στην περίπτωση της διαρροής από κοντέινερ μέσα στους χώρους του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, η υπόθεση κατέληξε στο αρχείο με την απλή εξήγηση ότι «δεν βρέθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία».
• Το πρώτο ατύχημα είχε σημειωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στην περιοχή της Ρεντίνας, όταν φορτηγό ιδιωτικής εταιρείας, που μετέφερε συμπυκνώματα μετάλλων της «Ελληνικός Χρυσός» στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης ακινητοποιήθηκε λόγω μηχανικής βλάβης. Καθώς όμως το βαρύ όχημα πήρε κλίση, μετακινήθηκε το φορτίο και μια ποσότητα αρσενοπυρίτη χύθηκε στο έδαφος.
• Ακολούθησε στις 5 Οκτωβρίου 2013 δεύτερο ατύχημα σε φορτίο της εταιρείας, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όταν ο καπετάνιος του πλοίου paris.gr της ΜSC, που μεταφέρει συμπυκνώματα μετάλλων της «Ελληνικός Χρυσός» αρνήθηκε να φορτώσει εμπορευματοκιβώτια με φορτίο της εταιρείας όταν διαπίστωσε διαρροή από κοντέινερ κατά τη διαδικασία της φόρτωσης.
• Πέραν αυτών σημειώθηκε κι ένα τρίτο στη σειρά ατύχημα, στις 21 Νοεμβρίου 2013, στην παλιά εθνική οδό Ρεντίνας – Θεσσαλονίκης, όταν πήραν φωτιά τα ελαστικά άλλου φορτηγού αυτοκινήτου που μετέφερε κοντέινερ της «Ελληνικός Χρυσός» με υλικό από τις εγκαταστάσεις της στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα. Οταν ο οδηγός αντιλήφθηκε τι συμβαίνει, αποσυνέδεσε τον τράκτορα από το υπόλοιπο φορτηγό. Τότε εκφράστηκαν και πάλι φόβοι για τις συνέπειες στην περιοχή, αν σημειωνόταν ανάφλεξη του επικίνδυνου υλικού.

Υπενθυμίζεται ότι για τα περιστατικά στην περιοχή της Ρεντίνας οι κάτοικοι κατά καιρούς έχουν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων, προκειμένου να σταματήσει η διέλευση των φορτηγών με επικίνδυνα υλικά
μέσα από το χωριό, ενώ ο δήμος προσέφυγε για τον ίδιο λόγο με ασφαλιστικά μέτρα στο πρωτοδικείο.
Για το περιστατικό με τη διαρροή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ υποστήριζαν με επιστολή τους ότι μπορεί να είναι επαρκές το θεσμικό πλαίσιο για τη διακίνηση τέτοιων υλικών, αλλά δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου