Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Μονάδες αφαλάτωσης στα νησιά: ναι μεν αλλά πώς;



Σχέδιο για τη δημιουργία εκτενούς δικτύου μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά, με στόχο τη μείωση του κόστους του νερού για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.





Όπως, όμως, προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ -1,49% και από πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, δεν υπάρχει ενιαία στάση για το πώς θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες μονάδες.                      

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας υποστήριξε πως μέσω της συγχώνευσης - συνεργασίας των δύο εταιρειών μπορεί να δημιουργηθεί μια ισχυρή κρατική επιχείρηση που θα συμβάλει στη μείωση του κόστους ύδρευσης των νησιών, αλλά και στην ποιότητα εξυπηρέτησης εκατομμυρίων τουριστών. Οι διοικήσεις των δύο εταιρειών δήλωσαν άγνοια για το σχέδιο συγχώνευσης - συνεργασίας, αλλά είναι σαφές πως στο υπουργείο Υποδομών το βλέπουν θετικά.                 

Ο Γιάννης Μανιάτης είχε δηλώσει προ ημερών πως τον κύριο λόγο θα τον έχουν οι ιδιώτες οι οποίοι θα κατασκευάσουν, θα χρηματοδοτήσουν και θα λειτουργήσουν τις μονάδες αφαλάτωσης. "Με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου έχουμε ξεκινήσει μεγάλη διαδικασία να υδροδοτήσουμε από τέτοιου είδους μονάδες, που θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, όλα τα νησιά του Αιγαίου" είχε πει.             

Το κόστος ύδρευσης των νησιών με υδροφόρες κ.λπ. προσεγγίζει ακόμα και τα 10 - 12 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, όταν οι τελευταίες τεχνολογίες αφαλάτωσης επιτρέπουν την παραγωγή πόσιμου νερού με κόστος περί το 0,5 - 0,8 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα περί τις 40, κυρίως μικρές, μονάδες αφαλάτωσης, χωρίς να έχει επιλυθεί το οξύ πρόβλημα ύδρευσης των νησιών, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.                   

Τα σχέδια για μονάδες αφαλάτωσης είχαν κυκλοφορήσει και στο παρελθόν, χωρίς να εφαρμοστούν, ενίοτε εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Προ εβδομάδων, πάντως, εγκαινιάστηκε η μονάδα αφαλάτωσης της Ύδρας, δυναμικότητας 1.600 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως. Η δημοτική αρχή του νησιού υποστηρίζει πως το ετήσιο όφελος από τη λειτουργία της μονάδας ξεπερνά τα 500.000 ευρώ αφού μέχρι πρόσφατα η μεταφορά του νερού με υδροφόρα κόστιζε 3,19 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, ενώ το νερό της αφαλάτωσης κοστίζει 1,19 ευρώ ανά κυβικό.               

Την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης της Ύδρας ανέλαβε μετά από διαγωνισμό η ελληνική εταιρεία ΤΕΜΑΚ η οποία δραστηριοποιείται περισσότερες από τέσσερις δεκαετίας στη διαχείριση κι επεξεργασία νερού, με αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα. Πέρυσι η εταιρεία είχε έσοδα περί τα 5,8 εκατ. ευρώ από 4,5 εκατ. το 2012 με κέρδη περίπου μισό εκατ. ευρώ.      


Πηγή: YPODOMES.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου