Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Διαμαρτυρίες για τη «μονιμοποίηση» ταβερνών και καφετεριών στην Πλάκα



του Γιώργου Λιαλιού

Την απόσυρση των ρυθμίσεων που θα «μονιμοποιήσουν» ταβέρνες και καφετέριες στην Πλάκα ζητεί η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Στο πλευρό της τάχθηκε χθες και η Europa Nostra, που με επιστολή της ζητεί από το ΥΠΕΚΑ να αποσύρει τις επίμαχες ρυθμίσεις. Ενάντια στο σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή, έχουν ταχθεί και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, χαρακτηρίζοντας «αδιαφανείς» τις διατάξεις του.






Το σχέδιο νόμου «Πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα» προτείνει να γίνουν οριστικές οι άδειες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που είχε αποφασιστεί να απομακρυνθούν από κάποια τμήματα της Πλάκας και επετράπη μεταβατικά να συνεχίσουν να λειτουργούν για όσο παρέμεναν υπό τον ίδιο ιδιοκτήτη. «Η επέμβαση στην Πλάκα, που ξεκίνησε το 1978, έσωσε την Πλάκα από τη μαζική εγκατάλειψη των κατοίκων της, λόγω της ανεξέλεγκτης διόγκωσης της ρύπανσης πάσης μορφής», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης, Γιάννης Μιχαήλ, στην επιστολή του προς τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη. «Ενα τέτοιο μέτρο δεν εφαρμόστηκε χωρίς να θίξει διάφορα συμφέροντα. Ετσι, έκτοτε έγιναν απόπειρες τροποποίησης επί τα χείρω των χρήσεων γης, οι οποίες χάρη στη μαζική αντίδραση των πολιτών απέτυχαν».

Οπως επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία, ανάλογη ρύθμιση επιχειρήθηκε να γίνει μέσω του ρυθμιστικού της Αθήνας, αποσύρθηκε όμως μετά τη γενική κατακραυγή. «Διερωτάται κανείς με ποιο δικαίωμα εξυπηρετούνται τα συμφέροντα ελάχιστων, έναντι όχι μόνον της ελληνικής κοινωνίας πολιτών, αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης», καταλήγει ο κ. Μιχαήλ, ζητώντας την απόσυρση των ρυθμίσεων. Το ίδιο ζήτησε χθες με επιστολή της και η Europa Nostra, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα για τη σωτηρία της Πλάκας πρέπει να διαφυλαχθούν.

Την περασμένη εβδομάδα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, με τις οποίες διευκολύνεται η άρση αναδασώσεων, μονιμοποιούνται καταπατήσεις και αυθαιρεσίες και χαρίζονται πρόστιμα. Οπως εκτιμά η WWF, «σε κάθε σχέδιο νόμου που ανοίγει νέο γύρο νομιμοποιήσεων περιβαλλοντικών παρανομιών προτάσσεται το επιχείρημα ότι οι υπό ψήφιση ρυθμίσεις “τακτοποιούν” χιλιάδες συμπολίτες. Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα, όμως, αφορά τους υπόλοιπους, εκατομμύρια πολίτες, που ούτε παρανόμησαν ούτε και ζητούν δικαίωμα εκμετάλλευσης δασικής ή παράκτιας γης και σε αυτές τις κοινοβουλευτικές διεργασίες παραμένουν σιωπηλοί. Εντέλει, τι είναι αυτό που προέχει;», επισημαίνει κατηγορώντας το ΥΠΕΚΑ ότι αναπαράγει «το μυωπικό αναπτυξιακό πρότυπο που βύθισε την Ελλάδα στην κρίση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου