Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΥΠΕΚΑ - Χωροταξικός σχεδιασμός «στα μέτρα» των επιχειρήσεων



«Ανασχετικός παράγοντας» για την προσέλκυση επενδύσεων, ανάμεσα σε άλλα, ήταν και ο μέχρι πρότινος χωροταξικός σχεδιασμός γιατί έθετε εμπόδια στην απρόσκοπτη επιχειρηματική δράση, είπε χτες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε μελέτη με τίτλο «Εθνικό Σύστημα Χωρικού Σχεδιασμού από τη σκοπιά της επιχειρηματικότητας».






Ο Γ. Μανιάτης, κάνοντας απολογισμό των δράσεων του υπουργείου στον τομέα της χωροταξίας αναφέρθηκε στη «σπουδαία μεταρρύθμιση», όπως είπε χαρακτηριστικά, στην οργάνωση του χώρου, ενώ ταυτόχρονα «έχουμε διαμορφώσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την υλοποίηση σε μεσοβραχυπρόθεσμο επίπεδο αυτών των νέων ρυθμίσεων». Δεν έχασε την ευκαιρία να καταφερθεί ενάντια στην «Ευρώπη της λιτότητας, του συντηρητισμού και των δημοσιονομικών περιορισμών», την οποία χαρακτήρισε «αδιέξοδη Ευρώπη. Και γι' αυτό ορθά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δημιουργήσει το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ για τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων σε θέματα ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα πάρει σάρκα και οστά και ταυτόχρονα θα δώσει αναπτυξιακές προοπτικές και στα 28 κράτη - μέλη».

Πρόσθεσε ότι με τη χωροταξική και πολεοδομική νομοθετική παρέμβαση που προώθησε η κυβέρνηση, επιλύθηκαν «βασικά ζητήματα, τα οποία ταλαιπωρούσαν τις τελευταίες πολλές δεκαετίες όποιον ήθελε δημιουργικά, καινοτόμα, με την έννοια για τα δικά του λεφτά, αλλά και για το μέλλον του τόπου του να επενδύσει».

Η μελέτη που παρουσιάστηκε χτες, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, αποτέλεσε αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ του ΣΕΒ, της πολιτικής ηγεσίας, μελών του δικαστικού κλάδου, στελεχών της Διοίκησης, εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών, «με βασικό στόχο τον προσδιορισμό των αναγκαίων ενεργειών για την επιτυχή και ταχεία ολοκλήρωση ενός σύγχρονου εθνικού συστήματος χωρικού σχεδιασμού, αρωγού της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας».

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας χαρακτήρισε τη βελτίωση του εγχώριου χωροταξικού σχεδιασμού «μεταρρύθμιση πρώτης προτεραιότητας (...) καθώς ο ρόλος του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στη διαμόρφωση του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας είναι καίριος, καθώς διασφαλίζει μια απολύτως αναγκαία συνθήκη για την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών στη χώρα». Επίσης, ανακοίνωσε την πρόθεση του ΣΕΒ να «συνεργαστεί στενά» με το υπουργείο ΠΕΚΑ στη συγκρότηση ενός κεντρικού οργάνου που θα αναλάβει τη συνολική διαχείριση της πρόσφατης Χωροταξικής και Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης που εκκίνησε με την ψήφιση του Ν.4269/2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου