Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ευρωπαϊκή ασπίδα στην καρέτα καρέτα



του Τάσου Σαραντή 

Σύσταση, με την οποία καλεί την Ελλάδα να εξασφαλίσει μεγαλύτερη προστασία για τον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο και να αποφύγει κάθε είδους υποβάθμιση της περιοχής, υιοθέτησε ομόφωνα η μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, απαιτώντας τη μόνιμη απαγόρευση της δόμησης στην περιοχή.






Το ψήφισμα της Επιτροπής έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τo προωθούμενο με γοργούς ρυθμούς από το ΥΠΕΚΑ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο νομιμοποιεί όλες τις παράνομες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα και -με πρόσχημα την «προστασία»- επιτρέπει την εντατική και συνολική δόμηση μιας σχεδόν παρθένας παράκτιας περιοχής. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ακριβώς επειδή δεν έχει εξασφαλίσει την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στον νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, το ψήφισμα της Σύμβασης της Βέρνης ίσως αποτελεί προάγγελο της μελλοντικής καταδίκης της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, ενώ το σχέδιο Π.Δ. νομιμοποιεί τις παράνομες παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως τους παράνομους δρόμους που έχουν ανοιχτεί, και αποσιωπά την ανάγκη αποκατάστασης στοιχείων της φύσης, όπως οι θίνες που έχουν καταστραφεί με τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες, η Σύμβαση της Βέρνης ζητά την κατά προτεραιότητα απομάκρυνση της οποιασδήποτε παράνομης κατασκευής και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Το σχέδιο Π.Δ. επιτρέπει τη δόμηση πίσω από τον πυρήνα ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας με ελάχιστους περιορισμούς, ικανοποιώντας έτσι αιτήματα να ανεγερθούν 47 βίλες στο παραλιακό μέτωπο. Σημειώνεται ότι στην περιοχή αυτή το ΥΠΕΚΑ έχει επιβάλει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διατήρησης των φυσικών χαρακτηριστικών της, ενώ η Σύμβαση της Βέρνης ζητά τη μόνιμη απαγόρευση της δόμησης στο τμήμα αυτό.

Ενώ το σχέδιο Π.Δ. επιτρέπει την κατάληψη του 30% της παραλίας με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ακόμα και μέσα στον πυρήνα ωοτοκίας, χωρίς ποτέ να έχει γίνει αίτημα από την τοπική κοινωνία για τέτοιου είδους εκμετάλλευση της παραλίας, η Σύμβαση της Βέρνης συστήνει τον αποκλεισμό έκδοσης νέων αδειών στο τμήμα αυτό.

Το σχέδιο Π.Δ. χαρακτηρίζει την περιοχή Περιφερειακό, και όχι Εθνικό Πάρκο, υποβιβάζοντας έτσι την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας και επιδιώκοντας την παγίωση της υπάρχουσας ανεξέλεγκτης κατάστασης, μέσα από τη μετατροπή μιας φυσικής περιοχής σε τουριστική/οικιστική. Αντίθετα, η Σύμβαση της Βέρνης ζητά τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αυξημένη προστασία και διατήρηση της φυσικής κατάστασης του βιοτόπου.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET και WWF Ελλάς εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τις παραπάνω εξελίξεις, θέτουν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ιωάννη Μανιάτη, και τη γενική γραμματέα Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακοπούλου προ των διεθνών ευθυνών τους και τους καλούν να αναμορφώσουν όλο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος βάσει των διεθνών συστάσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου