Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΣΕΒ: Προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος Χωρικού Σχεδιασμού



Μεταρρύθμιση άμεσης προτεραιότητας για την ανάπτυξη αποτελεί για τον ΣΕΒ η βελτίωση του εθνικού συστήματος χωρικού σχεδιασμού. Το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ παρουσίασε χθες ειδική μελέτη με τίτλο «Εθνικό Σύστημα Χωρικού Σχεδιασμού από τη σκοπιά της επιχειρηματικότητας», η οποία και αποτέλεσε αντικείμενο διαβούλευσης σε χθεσινή ημερίδα. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο μέσος χρόνος για την εκπόνηση και θεσμοθέτηση ενός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) είναι 64 μήνες, δηλαδή 5 χρόνια και 4 μήνες. Ομως υπάρχουν και παραδείγματα επενδύσεων που χρειάζονται 10, 15 και 20 χρόνια για να χωροθετηθούν και να αδειοδοτηθούν. Βασικοί πυλώνες του σχεδίου που προτείνει ο ΣΕΒ είναι:






• Η σύνδεση του χωρικού σχεδιασμού με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό.

• Η διασφάλιση της σαφήνειας των χωρικών σχεδίων, αλλά και των θεσμικών κειμένων με τα οποία αυτά ισχύουν (μεταξύ των επιπέδων σχεδιασμού όσο και οριζόντια μεταξύ σχεδίων ιδίου επιπέδου σχεδιασμού).

• Η προτυποποίηση διαδικασιών, προδιαγραφών, σταθεροτύπων, κ.ά., η καθιέρωση μονοσήμαντης ορολογίας, η οποία θα εκτείνεται και πέρα από τον χωρικό σχεδιασμό σε θεσμικά κείμενα που αφορούν τομεακές πολιτικές που τον επηρεάζουν, και η κωδικοποίηση εργαλείων σχεδιασμού (π.χ. χρήσεις γης).

• Ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Εφαρμογής της Μεταρρύθμισης και η συγκρότηση ειδικού μηχανισμού παρακολούθησης και υποστήριξης εφαρμογής με τη συμμετοχή των φορέων της επιχειρηματικότητας.


 «Η βελτίωση του εθνικού συστήματος χωρικού σχεδιασμού αποτελεί μεταρρύθμιση άμεσης προτεραιότητας, την οποία ίσως να μην έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι στον αναγκαίο βαθμό. Ο ρόλος του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στη διαμόρφωση του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας είναι καίριος, καθώς διασφαλίζει μια απολύτως αναγκαία συνθήκη για την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών στη χώρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας στην ομιλία του. «Ο ελλειμματικός σχεδιασμός, η αβεβαιότητα και η ασάφεια στην οριστικοποίηση προβλέψεων που διέπουν το υφιστάμενο σύστημα δεν αποτελούν μόνο τροχοπέδη για την αδειοδότηση και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων, αλλά αντανακλούν ασάφεια και ανασφάλεια δικαίου στη ρύθμιση του χώρου, των χρήσεων γης, των όρων δόμησης, με συνέπεια όλα αυτά να αποθαρρύνουν τους επενδυτές» κατέληξε ο κ. Φέσσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου