Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Σήμανση της χώρας προέλευσης του κρέατος στα επεξεργασμένα τρόφιμα



από το ΚΕ.Π.ΚΑ.

Η χώρα προέλευσης του κρέατος, που χρησιμοποιείται, ως συστατικό, στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως π.χ. στα λαζάνια, θα πρέπει να αναγράφεται, με σαφήνεια, όπως συμβαίνει και με το νωπό κρέας. Η αναγραφή της χώρας προέλευσης είναι αίτημα της BEUC – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών και του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών εδώ και πολύ καιρό. Οι ευρωβουλευτές, με το ψήφισμα, που υιοθέτησαν την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 κάλεσαν την Επιτροπή, η οποία δημοσίευσε μια έκθεση, σχετικά με το θέμα αυτό, στα τέλη του 2013, να υποβάλει νομοθετική πρόταση.

 


Η κ. Monique Goyens, Γενική Διευθύντρια της BEUC δήλωσε:

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο άδραξε την χρυσή ευκαιρία  να υποστηρίξει το αίτημα του 90% των πολιτών, που ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια, στην αλυσίδα παραγωγής του κρέατος. Το δικαίωμα να ξέρουν από πού προέρχεται το κρέας, στα λουκάνικα και στα μπιφτέκια, επιτέλους αναγνωρίζεται.

Είναι πολύ σημαντικό να παρθούν μέτρα, που θα διασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί ξέρουν και αναγράφουν, στα προϊόντα τους, την ακριβή χώρα προέλευσης. Έχουμε ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία, εδώ και πολλά χρόνια και όταν ξέσπασαν τα σκάνδαλα, με το κρέας αλόγου, εμείς ζητήσαμε ξεκάθαρη ενημέρωση.

Αυτή η ψηφοφορία είναι υπέρ μας, αλλά περιμένουμε να δούμε πως θα ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο κάλεσμα του Ευρωκοινοβουλίου, για ανάλογη νομοθεσία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου