Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Καταγγελία της «Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Δήμου Μαραθώνα - Γραμματικού κατά των ΧΥΤΑ», με αφορμή τις δηλώσεις του ΥΠΕΚΑ κ. Τσιρώνη



από την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δήμου Μαραθώνα - Γραμματικού κατά των ΧΥΤΑ

Με έκπληξη διαβάσαμε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ (Τετ.18/02/15) τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ.Τσιρώνη σχετικά με την λειτουργία του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ  Γραμματικού και μάλιστα 3 μέρες μετά το διεθνές συνέδριο της Περιφέρειας Αττικής για την διαχείριση των απορριμμάτων (όπου δεν υπήρξε καμία αναφορά για την λειτουργία του).





Οι δηλώσεις του κ. Τσιρώνη έχουν ως εξής:



<<…….
Η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας μεταφράζεται σε ταφή των σκουπιδιών. Πώς σκοπεύετε να προχωρήσετε; 

«Με το θέμα των παράνομων χωματερών πρώτο μας μέλημα είναι να αποφύγουμε το πρόστιμο. Τα 10 εκατ. ευρώ που μας επιβλήθηκαν κατ' αποκοπήν δεν τα γλιτώνουμε. Μπορούμε όμως να γλιτώσουμε κάποιες από τις ποινές που μας επιβλήθηκαν σε εξαμηνιαία βάση ανάλογα με τους ΧΑΔΑ που κλείνουμε. Γενικότερα θα ακολουθήσουμε μια λογική απομείωσης των απορριμμάτων. Αρα τα μεγάλα έργα είναι έξω από τον προσανατολισμό μας. Από την άλλη, αν ένα έργο είναι ώριμο και μπορεί να υποδεχθεί, έστω και προσωρινά, απορρίμματα τα οποία σήμερα πετάγονται ανεξέλεγκτα, μπορεί για ένα διάστημα να λειτουργήσει». 

Οπως;
«Το πιο ώριμο, από όσο γνωρίζω, είναι του Γραμματικού. Είναι ένας έτοιμος ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Βέβαια η λογική μας δεν είναι πια οι ΧΥΤΥ. Αλλά προκειμένου να πετάγονται στις γειτονικές κοιλάδες, μπορούμε να πούμε ότι σε έναν ορίζοντα προσωρινό μπορεί να λειτουργεί. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι δεν θέλουμε να έχουμε δεσμεύσεις απέναντι σε εργολάβους για μακροχρόνιες σταθερές ποσότητες».  >>.


Ο κ. Υπουργός είτε δεν είναι ενημερωμένος για το θέμα αυτό ή συνειδητά συμπορεύεται με το κατεστημένο των μεγαλοεργολάβων και επικυρώνει όλες τις παρανομίες που έχουν συντελεστεί στην χωροθέτηση (ΜΠΕ) και στην κατασκευή του έργου αυτού.



Ειδικότερα αναφερόμαστε


1/ Στις παρανομίες και τα κατασκευαστικά σφάλματα που έχει  επισημάνει επίσημα
Η ΠΡΑΞΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ / ΕΥΕΠ –Π.ΜΕΡΚΟΣ (τελικό πόρισμα 07/03/14 που έχει παραπέμψει την υπόθεση στον εισαγγελέα)

 2/ Στην έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, η οποία μεταξύ άλλων διαπιστώνει κακή διαχείριση και ακατάλληλη χωροθέτηση, που συνεπάγεται κίνδυνο ρύπανσης των υδάτων (υπόγειων, επιφανειακών και θάλασσα). Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι << ΣΤΟΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΛΟΓΩ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ….>> 


Σε απλά ελληνικά, κ Υπουργέ, το έργο αυτό είναι παράνομο (σαν χωροθέτηση αλλά και σε διαστάσεις), αντιεπιστημονικό και κατά συνέπεια καταστροφικό για το περιβάλλον και εθνική οικονομία. 

Η Φύση και η Πραγματικότητα τα επιβεβαιώνει όλα καθώς η θάλασσα και η παραλία έχουν ήδη πληρώσει με καταστροφή πριν ακόμα πέσει έστω ένα κιλό από τα απορρίμματα που δηλώνετε, κ. Τσιρώνη, ότι μπορούν να έρθουν.

Η τυχόν λειτουργία του θα επιφέρει τεράστια πρόστιμα στην χώρα μας (βλ.απόφαση 20/2012 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου).


Εκτός από τα παραπάνω αδιάσειστα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ακαταλληλότητα της χωροθέτησης του έργου είστε όχι μόνο εκτός αλλά και σε αντίθετη κατεύθυνση από την πολιτική γραμμή της κυβέρνησής.
Μιας κυβέρνησης που μας κάνει περήφανους με τις δηλώσεις, το πολιτικό σθένος και το ήθος της. 

Ιδιαίτερα επισημαίνουμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι  <<σε αντίθεση με την παράδοση στον τόπο μας οι κυβερνήσεις που εκλέγονται να πράττουν διαφορετικά από αυτά που διακήρυτταν προεκλογικά, εμείς, σκεπτόμαστε πολύ σοβαρά να πρωτοτυπήσουμε και να τηρήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις >>

Και, οι  προεκλογικές δεσμεύσεις στελεχών της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής, ήταν όχι μόνο αντίθετες (π.χ. Ρ. Δούρου),στην λειτουργία της ΟΕΔΑ Γραμματικού αλλά ήταν και στην πρώτη γραμμή του αγώνα εναντίον του (Ν. Χουντής).


Καταγγέλλουμε τις δηλώσεις σας αυτές σαν επικίνδυνες για την κοινωνία και την κυβέρνηση ως ιδιαίτερα επικίνδυνες γιατί ουσιαστικά διατηρούν το ισχύον σύστημα γύρω από τα σύμμεικτα απορρίμματα που συντηρεί και προωθεί τα

<< ΜΝΗΜΕΙΑ ΧΑΟΥΣ ΑΡΡΩΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟΥ >> όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Επιτροπή Αναφορών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Φυλή
και δημιουργεί νέα στο Γραμματικό, χαρίζοντας κέρδη εκατομμυρίων στους  μεγαλοεργολάβους είτε από την κατασκευή τους είτε (και) από την λειτουργία τους, καταστρέφοντας το περιβάλλον και επιβαρύνοντας οικονομικά το κράτος και τους πολίτες.


Σας καλούμε να ανακαλέσετε, με πλήρη τεκμηρίωση, τις δηλώσεις σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου