Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Ο Γιάννης Τσαρούχης για το Μάη του ΄68, το Σοσιαλισμό και την Οικολογία



 «Κάτι έμεινε, όμως, από τον Μάιο του ΄68, κάτι το σημαντικό: η κριτική των πάντων κάτω από το φως της οικολογίας.»· «Ο Σοσιαλισμός, αν πραγματικά θέλει να ρίξει το κατεστημένο για το καλό του ανθρώπου, είναι αδύνατον να αγνοήσει την Οικολογία…»




«… Στο ατελιέ αυτό με βρήκε και η επανάσταση του Μαΐου του ΄68, αυτό το τραγικό ανεμογκάστρι. Ήταν ένα παζάρι προτάσεων και προπαγάνδας που δυσφήμησε για πάντα το κατεστημένο, χωρίς να το αντικαταστήσει, δυστυχώς με τίποτα βιώσιμο.



Οι νέοι που επαναστάτησαν δεν μπορούσαν να στερηθούν ούτε το τσιγάρο ούτε τις διακοπές. Μόλις τους τα στέρησε ο Ντέ Γκώλ κρύβοντας την βενζίνη, παρέδωσαν το πνεύμα.

Κάτι έμεινε, όμως, από τον Μάιο του ΄68, κάτι το σημαντικό: η κριτική των πάντων κάτω από το φως της οικολογίας.

Η Οικολογία, αντί να ασχολείται με τη δικαία κατανομή των αγαθών, όπως κάνει ο Σοσιαλισμός, ασχολείται επιστημονικώς να μάθει τι είναι αγαθόν. Τα αγαθά καθορίστηκαν ως τα τώρα απ΄ την αντιζηλία του ηττημένου με το νικητή. Αγαθόν είναι ό,τι αρπάζεται δια της βίας. Η βία, υψίστη αρετή. Η Οικολογία, για πρώτη φορά, αποκαλύπτει τις συνέπειες της βίας του στον ίδιο τον βιαστή. Είναι ένας νέος τρόπος κριτικής των πάντων υπό ένα πρίσμα άλλο απ΄ αυτό της αντιζηλίας και του ανταγωνισμού.

Τα βιβλία που διάβασα μου έδωσαν να καταλάβω ότι οι αντιρρήσεις προς το αδίσταχτο κεφάλαιο, που μου φαίνοντας άλλοτε ρομαντικές, ηθικολογικές ή αισθητικές, ήταν αντιρρήσεις ουσιαστικές, που αφορούσαν τον άνθρωπο και όχι ορισμένη τάξη.

Ο Σοσιαλισμός, αν πραγματικά θέλει να ρίξει το κατεστημένο για το καλό του ανθρώπου, είναι αδύνατον να αγνοήσει την Οικολογία…»


Απόσπασμα από το βιβλίο: Γιάννης Τσαρούχης, Ζωγραφική, σελ.86 – 87, έκδ. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, 1990


Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου